Wanneer je veel van je eigen tanden kwijt bent, of wanneer je gebit ernstig beschadigd is, dan denk je er misschien over na om een kunstgebit te nemen. Een tandprothetische praktijk kan je hierbij helpen. In sommige gevallen is een volledige prothese niet nodig. Er bestaan ook partiële protheses die alleen een gedeelte van je gebit vervangen. Een frameprothese is in dit geval duurder, maar beter dan een plaatprothese. Een plaatprothese kan namelijk je gebit beschadigen. Daarnaast is de frameprothese uitneembaar.

Eerst een tijdelijke prothese

Wanneer je een volledig uitneembaar kunstgebit nodig hebt, dan betekent dit dat de tanden en kiezen die nog in je mond zitten getrokken moeten worden. Natuurlijk wil je niet op jouw op maat gemaakte prothese wachten met een mond zonder tanden. Je krijgt dus een tijdelijke prothese. Deze wordt direct geplaatst na het trekken van de tanden. Het kan even duren voordat je de definitieve prothese krijgt. Voordat de metingen voor deze prothese uitgevoerd kunnen worden moeten eerst de wonden in je mond helen. Het nieuwe kunstgebit wordt in het begin een aantal keer aangepast. Dit zorgt ervoor dat de revalidatie na de trekkingen zo comfortabel mogelijk verloopt.

Soorten kunstgebitten

Hoewel een kunstgebit uitneembaar kan zijn, is dit niet altijd het geval. Er bestaan ook vaste gebitsprotheses en klikgebitten. Bij een klikgebit worden er twee implantaten in de onderkaak geplaatst. De onderprothese wordt door middel van drukknoppen aan de implantaten vastgeklikt. De bovenprothese wordt zonder implantaten geplaatst. Een klikgebit is geschikt voor clienten, die door de vorm van hun kaak geen normaal kunstgebit kunnen dragen. De vorm van de kaken speelt dus een rol in de keuze van een kunstgebit. De kaken slinken bovendien waardoor losse gebitsprotheses om de zoveel jaar vervangen moeten worden. Een kunstgebit wat te los zit kan je niet alleen heel onzeker maken, maar het kan ook drukplekken veroorzaken.

Wat kost een kunstgebit?

De kunstgebit kosten zijn afhankelijk van het soort prothese dat je neemt. Vanuit de basisverzekering wordt over het algemeen 75% van de kosten gedekt. 25% is dus voor eigen rekening. Wanneer je echter een aanvullende tandartsverzekering hebt, dan kan het zijn dat je meer vergoed krijgt.