Heeft jouw tandartsassistente long-covid, gaat ze binnenkort met zwangerschapsverlof of met pensioen? Soms zie je zoiets helemaal niet aankomen. En dan slaat de paniek toe: waar vind je zo snel een nieuwe tandartsassistente? De banen liggen voor het oprapen, dus jouw positie als werkgever is helemaal niet zo goed. Toch kun je een aantal dingen doen om die vacature sneller te vervullen. Hoe? Dat lees je in dit blog.

Alle vacatures uit de mondzorg op één plek

Verplaats je eens in een werkzoekende. Schrijf jij je in op 10 verschillende websites met vacatures uit allerlei branches? Of kies je voor 1 à 2 websites vol vacatures uit de mondzorg? Precies, je kiest het tweede. Plaats dus jouw vacature tandartsassistente ook op zo’n gespecialiseerde vacaturewebsite. Dan zien immers een heleboel tandartsassistentes deze vacature voorbijkomen. Dat vergroot de kans op een match.

Hoewel zulke websites al een aantal jaren bestaan, maken nog lang niet alle tandartspraktijken er gebruik van. Die houden het bij Indeed, want, zo redeneren ze: “daar zijn veel meer werkzoekenden en wordt onze vacature dus vaker bekeken”. Daarmee missen die werkgevers 1 belangrijk ding: de werkzoekenden zijn zelden relevant. Er zitten immers ook monteurs, docenten, IT´ers en vertalers op dit grote platform

Terwijl je op een gespecialiseerde vacaturewebsite alleen werkzoekenden uit dat werkveld ziet. Dus tandartsen, orthodontisten, mondhygiënisten én tandartsassistenten. Daarmee is de kans veel groter dat een tandartsassistente jouw vacature ziet en erop reageert.

Zelf interessante tandartsassistentes benaderen

Een vacaturewebsite levert niet altijd diezelfde dag nog sollicitanten op. Soms staat een vacature zelfs enkele weken online voordat je uit echt goede kandidaten kunt kiezen. Heb jij door een onverwacht vertrek of ziekte van jouw tandartsassistent die tijd niet? Dan moet je zelf interessante tandartsassistentes benaderen.

Dat kan het beste via LinkedIn, een zakelijk platform voor mensen uit allerlei sectoren. Veel tandartsassistentes hebben hier een profiel aangemaakt. Via de zoekbalk kun je eenvoudig iedereen met die functie vinden. Eventueel in een bepaalde straal rondom jouw praktijk. Zo heb je al snel een lijst van alle tandartsassistentes in jouw omgeving.

Daarna kun je hun profielen bekijken. Zoek je een tandartsassistente met veel ervaring? Of met bepaalde diploma´s? Zulke informatie staat vrijwel altijd op het profiel ingevuld. Je kunt jouw lijst dus eenvoudig inkorten.

De volgende stap: deze tandartsassistentes echt benaderen. Doe dat vooral met een persoonlijk berichtje. Begin bijvoorbeeld met “hallo [naam tandartsassistente]”. En leg uit waarom je hun een berichtje stuurt: “ik zie dat je tandartsassistente bij [naam van die praktijk] bent. Onze eigen tandartsassistente [is ziek / gaat met zwangerschapsverlof] en ik zoek dus snel iemand anders. Heb jij interesse om bij ons te komen werken? Het is voor [FTE] in de week.”

Stuur zo’n persoonlijk bericht vooral naar meerdere tandartsassistentes. Sommige zullen namelijk geen interesse hebben. Tenzij hun profielfoto een groen kader met de tekst “open to work” heeft. Dan zijn ze namelijk op zoek naar een baan.

Heeft het dan wel zin om tandartsassistentes zonder een groen kader te benaderen? Jazeker. Circa 40% van de werkenden in de tandkundige sector zijn namelijk passief op zoek naar een nieuwe baan. Dat betekent: wel geïnteresseerd in een mooie kans, maar geen vacatures aan het doorspitten voor die kans. Als jij die werkenden op een mooie kans bij jouw praktijk wijst, kunnen ze getriggerd worden om wel te solliciteren. 

Actief tandartsassistentes benaderen via LinkedIn heeft dus zeker voordelen. Je bereikt er ook mensen mee die passief zoeken en je spreidt jouw kansen over vacaturewebsites en LinkedIn. En hoe meer jouw kansen gespreid worden, hoe groter de kans dat jouw tandartsassistente vacature snel vervuld is!