De gemiddelde Nederlander gebruikt in zijn of haar leven behoorlijk wat tandenborstels. De meeste tandartsen raden aan om elke drie maanden je tandenborstel te vervangen, dus dat zijn er al vier per jaar. Als je een product zo vaak opnieuw moet kopen, kun je maar beter kiezen voor een duurzame en milieuvriendelijke variant. Wij raden je daarom aan om te kiezen voor een bamboe tandenborstel.

Waarom kiezen voor een bamboe tandenborstel?

Zoals gezegd worden er jaarlijks enorm veel tandenborstels gebruikt: naar schatting wel zo’n 5 miljard per jaar. Het erge is dat de meeste hiervan gemaakt zijn van plastic. Het grote nadeel hiervan is dat deze niet kunnen worden gerecycled, waardoor ze uiteindelijk een grote belasting worden voor het milieu. Een bamboe tandenborstel is echter wel biologisch afbreekbaar, omdat deze wordt gemaakt van materiaal dat duurzaam en diervriendelijk is. En dat maakt een groot verschil.

Hier wordt een bamboe tandenborstel van gemaakt

Bamboe tandenborstels worden meestal gemaakt van duurzame en diervriendelijke bamboe. Op deze manier zijn de handvaten 100% plasticvrij. Bamboe is enorm geschikt om te gebruiken voor duurzame producten: het is namelijk de snelst groeiende plant ter wereld. Nadat het is geoogst groeit het zo weer terug, met wel een meter per dag. 

De meeste bamboe tandenborstels zijn helaas nog niet 100% duurzaam, omdat er voor de haartjes nog geen geschikt materiaal is dat volledig biologisch afbreekbaar is. Maar dit wordt in de toekomst ongetwijfeld anders.

Kies ook voor duurzame tandpasta

Wil je écht het verschil maken, kies dan ook voor een duurzame soort tandpasta. Gebruik bijvoorbeeld Happy Tabs tandpasta tabletten, een goed voorbeeld van tandpasta zonder plastic. Door even op de tabletten te kauwen gaan ze schuimen, waarna je op de normale manier met je (bamboe) tandenborstel je tanden kunt poetsen. Zo maak je een mooie stap op weg naar een volledig plasticvrije badkamer.