Zoals de titel al zegt, ‘een goede reiniging van het gebit is het halve werk’. En dat is ook echt zo! Wist je dat je gebit niet alleen het visitekaartje van je gezicht is, maar dat ook een slechte weerstand en de bijbehorende griepjes vaak te maken heeft met een slecht onderhouden gebit?
Mondhygiëne is dus erg belangrijk en moet zeker niet onderschat worden!

Tijdens een uitgebreide behandeling wordt het gebit goed gereinigd en voel je ook daadwerkelijk dat het gebit een stuk gladder is dan voorheen. Vaak wordt er tijdens zo’n behandeling het aanwezige tandsteen verwijderd, tandplak verwijderd en een flinke poetsbeurt komt aan de orde.

Eén voor één worden al je tanden nagekeken op oneffenheden en eventuele gaatjes die in de afgelopen periode zijn ontstaan. Hoe sneller je hier bij bent, gemakkelijker eventuele ongemakken kunnen worden verholpen. Op lange termijn kun je hier aanzienlijk op besparen. Een gemakkelijke keuze dus!
Dagelijkse reiniging
Naderhand is het natuurlijk van belang dat het gebit dagelijks goed wordt gereinigd. Om dit zo zorgvuldig mogelijk te doen, is een poetsinstructie een handige toepassing. Binnen een aantal stappen wordt kort uitgelegd welke stappen je het beste kunt nemen om het gebit zo optimaal mogelijk te onderhouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het juiste gebruik van de tandenborstel door niet te hard te drukken en daarnaast wordt uitgelegd hoe je het beste kunt stokeren.

Prothese
Wanneer je gebruik maakt van een gebitsprothese is het eveneens van belang om deze regelmatig goed te reinigen. De prothese wordt namelijk voortdurend blootgesteld aan speeksel, kleefpasta en voedsel. Bovendien is het erg warm en vochtig in je mond. Een uitgelezen kans voor bacteriën.
Poets daarom je mond (zonder prothese) elke avond nauwkeurig om de bacteriën te verwijderen. Zo reinig je het gemakkelijkste een prothese:

  • Maak het kunstgebit schoon met een speciale protheseborstel en spoel hem af met lauw water.
  • Eventueel kun je het kunstgebit reinigen door te laten weken in een prothesebakje.

Dit moet je in ieder geval nooit doen:

  • Reinig nooit met agressieve middelen als chloor, azijn of andere huishoudelijke middelen.

Gebruik nooit tandpasta op een prothese. Dit zorgt voor een schurende werking waardoor bacteriën gemakkelijker kunnen binnendringen.