Een goede verzorging van de mond is belangrijk. Stralende witte tanden en een frisse adem zijn van groot belang voor uw uitstraling. Daarom is het goed om genoeg aandacht te geven aan mondreiniging. Het is belangrijk om uw tanden goed te poetsen en daarbij ook het tandvlees mee te poetsen. Om tanden nog beter te reinigen kunt u flosdraad, een tandenstoker of een ragertje gebruiken. Voor een gezonde mond is het belangrijk om minimaal één keer per jaar naar de tandarts te gaan voor controle. Met een goede mondverzorging kan geïrriteerd tandvlees, gaatjes en een slechte adem worden voorkomen.

Kenmerken van een gezonde mond

Wat is nu precies een gezonde mond? Waaraan is dit te zien? In de eerste plaats zijn de slijmvliezen belangrijk om te bekijken. Deze zitten in het tandvlees, de wang, de tong, het gehemelte en de mondbodem. Wanneer deze gezond zijn, zijn ze roze van kleur en gaan ze niet direct bloeden wanneer je ze schoonmaakt. Als ze wel snel bloeden is dit een teken dat de slijmvliezen geïrriteerd zijn. Daarnaast hoort het slijmvlies vochtig te zijn. Ook kunt u kijken naar de tong. Ziet deze er schoon uit, dan is het goed. Wanneer er veel aanslag op de tong zit duidt dit op een slechte mondhygiëne. Als laatste is het belangrijk dat u goed kunt kauwen. Wanneer u bij het kauwen pijn krijgt betekent dit dat de mondreiniging waarschijnlijk niet goed genoeg is geweest.

Tanden poetsen

Het belangrijkste onderdeel van de mondreiniging is het poetsen van de tanden. Dit dient u twee keer per dag te doen met een tandenborstel en tandpasta. Bij het poetsen is het goed om altijd dezelfde volgorde aan te houden. Let erop dat u goed poetst aan de buitenkant, binnenkant en bovenkant. Een poetsbeurt duurt minimaal twee minuten. U kunt ervoor kiezen om met een handtandenborstel te poetsen of om een elektrische tandenborstel te gebruiken. Zorg dat u iedere tand en kies hebt gepoetst en dat er geen stukken worden overgeslagen. Daarnaast kunt u tanden schoonmaken met flosdraad, tandenstokers of ragertjes, zodat u tot in de kleinste openingen tussen tanden en kiezen kunt komen.