Het menselijk gebit is ijzerstek, toch kan er een stukje van uw tand afbreken. Hoe gaat u in dit geval te werk en waar moet u rekening mee houden als er een stukje tand is afgebroken? Het is overigens niet per definitie zo dat er een stukje tand afbreekt, ook kiezen kunnen namelijk breken. In de meeste gevallen kan een tandarts u helpen bij het herstellen van uw tand, door het afgebroken stukje opnieuw aan uw overgebleven tand of kies te lijmen. Om dit te kunnen bewerkstelligen is het van groot belang, dat u het afgebroken stukje tand of kies zoekt. De tandarts van Eindhoven helpt u vervolgens graag bij het herstellen van uw tand of kies! Mocht het stukje niet meer te vinden zijn, dan is het alsnog mogelijk om de tand of kies te herstellen.

Stappen bij het afbreken van een stukje tand

Teeth checkup at dentist's office

Wanneer u het afgebroken stukje tand heeft kunnen vinden, dan is het belangrijk om het afgebroken deel nat te houden. Dit kan bijvoorbeeld door de tand in een kopje melk te leggen, wat de kans vergroot dat het stukje tand kan worden gelijmd. Zoek vervolgens naar een tandarts bij u in de buurt en maakt een spoedafspraak voor het herstel van uw tand of kies. Neem het afgebroken stuk tand mee, zodat de tandarts deze direct voor u kan lijmen. Het is niet altijd mogelijk om een afgebroken stuk tand opnieuw te lijmen, dit hangt af van de mate waarin de tand afgebroken is.

Oorzaak van een afgebroken tand

Vaak is het afbreken van een stukje tand het gevolg van een botsing bij het spelen of sporten, het kauwen op zeer harde ingrediënten, enzovoorts. Ook kan een tand afbreken, als het gebit zeer slecht is onderhouden. De tanden raken hierbij dermate beschadigd en ontstoken, dat stukjes van de tand of kies af kunnen breken.